chips.jpg
KATTEN
JUNI CHIPMAAND IN ANTWERPEN
Als u gedomicilieerd bent in de stad Antwerpen (district Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem of Wilrijk geniet u tijdens de maand juni van een subsidie van Eur 12 wanneer u uw kat bij de dierenarts laat chippen en registreren.

Het is verplicht om katten te laten steriliseren / castreren, identificeren en registeren vóór ze verkocht of weggegeven worden. Voor adoptie bestaat deze verplichting al van 1 maart 2013.
De verplichting om alle katten te laten chippen wordt een volgende wettelijke stap.
Waarom zou u wachten op deze verplichting?
Een chip heeft vele voordelen, niet enkel in geval van verlies, doch  indien uw kat zou ontvreemd worden geldt dit als bewijs van uw eigendom!
Talloze keren horen we hier van eigenaars: "ik heb heel veel spijt dat ik hem / haar niet heb laten chippen!"
Ook voor katten die normaal niet buiten lopen is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. De kans dat de kat op straat belandt is kleiner,  maar toch is een ontsnapping door een openslaande deur of een raam niet denkbeeldig.  Omdat ze de omgeving niet kennen hebben ze moeite om hun huis terug te vinden. De kans is groot dat ze gaan zwerven.
Een kat haar nieuwsgierigheid is vaak de oorzaak dat ze ergens opgesloten wordt. Wat erger is: als ze terechtkomt in een wagen of vrachtwagen die vertrekt naar een ver afgelegen bestemming. Tijdens de winter worden er aangetroffen onder de motorkap van wagens. Om ze dan terug te vinden wordt moeilijk om niet te zeggen haast onmogelijk. De chip is daarbij van essentieel belang.
Het inbrengen gebeurt door de dierenarts met een injectienaald, juist zoals een vaccinatie gegeven wordt, de kat voelt enkel het prikje.  Bovendien heeft uw kat geen enkele hinder van de chip die slechts zo groot is als een rijstkorrel.
Verdere info omtrent de subsidie vindt u op: http://www.antwerpen.be.
Het gebeurt regelmatig dat er katten gevonden worden waarvan de chip niet geregistreerd is.
Verzeker U ervan dat uw persoonlijke gegevens correct zijn en blijven. We ondervinden dat eigenaars gerust zijn dat hun kat gechipt is maar niet weten dat de verkoper de chip niet liet registreren! U kunt dit verifiëren op de website http://www.idchips.com Voor katten geregistreerd na 2 november 2017 is het www.catid.be

chips.jpg
HONDEN

Sinds 1 september 1998 moeten alle honden wettelijk verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden.  Dit moet gebeuren voordat ze verkocht of weggegeven worden. Zorg er voor dat u alle nodige documenten meekrijgt als u een hond koopt en dat u elke wijziging van gegevens (verandering van eigenaar, van adres of telefoonnummer, overlijden van de hond) doorgeeft  aan de databank!
Toch worden er nog honden gevonden die geen chip hebben, of een chip die niet geregistreerd is.  Indien dit het geval is bij uw dier, breng het onmiddellijk in orde, zo riskeert u geen boete.
Een asiel mag uw verloren gelopen hond alleen teruggeven als hij op uw naam geïdentificeerd en geregistreerd is. Is dit nog niet gebeurd, dan moeten de kosten hiervoor door u betaald worden.

Verzeker U ervan dat uw persoonlijke gegevens correct zijn en blijven. U kunt het verifiëren op de website van de databank voor honden: http://www.dogid.be

Wij zijn voorstander om uw hond een halsband te laten dragen waarop een metalen plaatje is aangebracht met uw telefoonnummer ingegraveerd. Op die manier kunt u voorkomen dat hij naar de politie of een asiel moet worden overgebracht om hem te scannen op de chip.

Naar boven