chips.jpg
KATTEN
JUNI NIET LANGER CHIPMAAND IN ANTWERPEN MAAR HET GANSE JAAR SUBSIDIE
Als u gedomicilieerd bent in de stad Antwerpen (district Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem of Wilrijk geniet u van een subsidie wanneer u uw kat bij de dierenarts laat chippen en registreren. Dit kan in combinatie met het onvruchtbaar maken.
Wie een kat heeft, moet die laten steriliseren of castreren voor de kat vijf maanden oud is. De kat moet ook een chip krijgen en geregistreerd worden in de databank CatID.
Ook wie een kat weggeeft of verkoopt, moet deze ingrepen laten uitvoeren, evenals bij alle katten uit het buitenland, als ze langer dan 6 maanden in België gaan verblijven.
Vroeger kon u maar gedurende 1 maand een subsidie aanvragen om uw kat te laten chippen en registreren. Vanaf nu kunt u beiden gecombineerd het hele jaar door aanvragen.

42 of 22 euro subsidie

Als u beide ingrepen laat uitvoeren door een erkende dierenarts krijgt u een subsidie van 42 euro (kattin) of 22 euro (kater). Als u één van de ingrepen al in het verleden liet uitvoeren, kunt u nu nog een subsidie aanvragen voor de andere ingreep. U moet dan wel bewijzen dat de andere ingreep al werd uitgevoerd voor 1 januari 2019.


Een chip heeft vele voordelen, niet enkel in geval van verlies, doch indien uw kat zou ontvreemd worden geldt dit als bewijs van uw eigendom!
Ook bij oudere katten is het nuttig, we horen al te dikwijls eigenaars, die hun kat verloren, zeggen dat ze spijt hebben dat ze geen chip lieten aanbrengen!
Ook voor katten die normaal niet buiten lopen is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. De kans dat de kat op straat belandt is kleiner,  maar toch is ontsnappen niet denkbeeldig, denk aan een kind of onachtzaam persoon die de deur niet sluiten, of door een openslaande deur, raam enz.  Omdat ze de omgeving niet kennen hebben ze moeite om hun huis terug te vinden en is de kans groot dat ze gaan zwerven.
Een kat haar nieuwsgierigheid is vaak de oorzaak dat ze ergens opgesloten wordt. Wat erger is: als ze terechtkomt in een wagen of vrachtwagen die vertrekt naar een ver afgelegen bestemming. Tijdens de winter worden er aangetroffen onder de motorkap van wagens. Om ze dan terug te vinden wordt moeilijk om niet te zeggen haast onmogelijk. De chip is daarbij van essentieel belang.
De chip, die slechts zo groot is als een rijstkorrel, wordt door de dierenarts met een injectienaald ingebracht, juist zoals een vaccinatie gegeven wordt, de kat voelt enkel het prikje.
Verdere info omtrent de subsidie vindt u op: http://www.antwerpen.be.
Het gebeurt regelmatig dat er katten gevonden worden waarvan de chip niet geregistreerd is.
Verzeker U ervan dat uw persoonlijke gegevens correct zijn en blijven. We ondervinden dat eigenaars gerust zijn dat hun kat gechipt is maar niet weten dat de verkoper of het asiel de chip niet liet registreren, of het asiel dit deed bij een weinig bekende databank. Verifieer het chipnummer op de website http://www.idchips.com Voor katten geregistreerd na 2 november 2017 is het "catid.be"

chips.jpg
HONDEN

Sinds 1 september 1998 moeten alle honden wettelijk verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden.  Dit moet gebeuren voordat ze verkocht of weggegeven worden. Zorg er voor dat u alle nodige documenten meekrijgt als u een hond koopt en dat u elke wijziging van gegevens (verandering van eigenaar, van adres of telefoonnummer, overlijden van de hond) doorgeeft  aan de databank!
Toch worden er nog honden gevonden die geen chip hebben, of een chip die niet geregistreerd is.  Indien dit het geval is bij uw dier, breng het onmiddellijk in orde, zo riskeert u geen boete.
Een asiel mag uw verloren gelopen hond alleen teruggeven als hij op uw naam geïdentificeerd en geregistreerd is. Is dit nog niet gebeurd, dan moeten de kosten hiervoor door u betaald worden.

Verzeker U ervan dat uw persoonlijke gegevens correct zijn en blijven. U kunt het verifiëren op de website van de databank voor honden: http://www.dogid.be

Wij zijn voorstander om uw hond een halsband te laten dragen waarop een metalen plaatje is aangebracht met uw telefoonnummer ingegraveerd. Op die manier kunt u voorkomen dat hij naar de politie of een asiel moet worden overgebracht om hem te scannen op de chip.

Naar boven